۳ فروردین ۱۴۰۳، ۱۸:۲۲

پرونده «جهان در سالی که گذشت»/۳۱؛

ترکیه، قدرت سخت، صنایع دفاعی و سیاست نمایشگاهی

ترکیه، قدرت سخت، صنایع دفاعی و سیاست نمایشگاهی

در سال ۱۴۰۲ ترکیه صادرات پهپاد بیرقدار به اوکراین و چند کشور دیگر را ادامه داد و اعلام شد که به زودی کارخانه مشترک تولید پهپاد مزبور در خاک اوکراین احداث خواهد شد.

خبرگزاری مهر، گروه بین‌الملل: ترکیه در چند سال اخیر، به شکلی گسترده به سرمایه گذاری در حوزه صنایع دفاعی پرداخته و موضوع خودکفایی در صنایع دفاعی را به یک مساله ملی و حساس تبدیل کرده است.

تا چند سال پیش، ترکیه به عنوان یک کشور در حال توسعه قلمداد می‌شد که برای برجسته‌سازی قدرت نرم تلاش می‌کند و در حوزه‌های مختلف فرهنگی، رسانه‌ای، دیپلماسی و دیگر حوزه‌های غیرنظامی، به دامنه و ژرفای نفوذ خود می‌افزاید. اما حالا به وضوح می‌توان دید که افزایش قدرت نظامی، برجسته‌سازی اهمیت حماسی و تبلیغاتی گفتمان میلیتاریستی و نمایش دستاوردهای دفاعی؛ در رأس برنامه‌های تبلیغاتی دولت و حزب حاکم قرار گرفته است.

اردوغان، صنایع دفاعی و سیاست نمایشگاهی

تلاش برای درآمیختن عواطف ملی گرایی و معرفی دستاوردهای دفاعی، یکی از محورهای تبلیغاتی مهم حزب عدالت و توسعه و دولت اردوغان است و در راستای این سیاست، هر ساله یک نمایشگاه صنایع هوانوردی به نام «تکنوفست» (TEKNOFEST) برگزار می‌شود که ابتکار راه اندازی و برگزاری این نمایشگاه، از آنِ سلجوق بیرقدار داماد رئیس جمهور ترکیه و طراح و تولیدکننده پهپادهای نظامی این کشور است. در سال ۱۴۰۲ نیز نمایشگاه مزبور برگزار شد و برخی از مهمانان خارجی نظیر الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان با اردوغان در این نمایشگاه حضور یافتند.

ترکیه، قدرت سخت، صنایع دفاعی و سیاست نمایشگاهی

نکته جالب توجه این است که نمایشگاه مزبور، اندکی پیش از انتخابات سراسری برگزار شد و حزب عدالت و توسعه از این ابزار نیز، استفاده حزبی و تبلیغاتی به عمل آورد.

خبرگزاری رسمی آناتولی ترکیه اعلام کرده که یک میلیون و یکصد هزار نفر از شهروندان ترکیه از نمایشگاه هوانوردی تکنوفست بازدید کرده‌اند و یکی از اهداف مهم این نمایشگاه، کشف استعدادها و جذب نوجوانان علاقه‌مند به صنایع هوایی و دانش رباتیک است.

اردوغان قبلاً از ایلان ماسک دعوت کرده بود تا برای بازدید از نمایشگاه مزبور به ترکیه سفر کند. او در سال ۱۴۰۲ نیز در جریان سفر به نیویورک برای سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل، با ماسک دیدار کرده و یک بار دیگر از او دعوت کرده تا به ترکیه برود و از تکنوفست بعدی بازدید کند.

جایگاه سازمان صنایع دفاعی و بودجه کلان آن

ساخت ادوات و مهمات نظامی، قبلاً در یک اداره کل در زیر مجموعه وزارت دفاع ترکیه اداره می‌شد. اما از زمانی که نظام سیاسی – اجرایی ترکیه در سال ۲۰۱۸ میلادی به نظام ریاستی تبدیل شده، صنایع دفاعی نیز به عنوان یک اداره کل، تحت نظارت مستقیم رئیس جمهور اداره می‌شود و بودجه و اعتبارات آن به شکل ردیف مستقل در نظر گرفته می‌شود. رئیس این سازمان، مستقیماً زیر نظر رئیس جمهور است و اردوغان تلاش کرده همواره برای ریاست این پست، از دانشمندانی استفاده کند که دارای تخصص در علوم بنیادین و گرایش‌های مرتبط با هوا فضا یا تسلیحات، دارای تخصص هستند.

ترکیه، قدرت سخت، صنایع دفاعی و سیاست نمایشگاهی

قبلاً به مدت چند سال، ریاست سازمان صنایع دفاعی با پروفسور اسماعیل دمیر از دانش آموختگان دانشگاه‌های انگلیس و آمریکا بود. اما پس از انتخابات اردیبهشت ۱۴۰۲ فرد دیگری به نام پروفسور خلوق گورگون به ریاست این سازمان گمارده شد. او دانش آموخته مهندسی الکترونیک از دانشگاه نیویورک بوده و قبلاً علاوه بر ریاست یک دانشگاه فنی ترکیه، ریاست شرکت تسلیحاتی دولتی «آسلسان» (ASELSAN) را نیز بر عهده داشته است.

در سال ۱۴۰۲ و در جریان برنامه‌ریزی اهداف جدید سازمان صنایع دفاعی ترکیه، تصمیم گرفته شد که بودجه این سازمان به میزان ۲۵ درصد افزایش یابد. به این ترتیب، ۸۳۷ میلیون لیره (رقمی نزدیک به ۳۰ میلیون دلار) برای بودجه سال ۲۰۲۴ میلادی این سازمان در نظر گرفته شد. اما همزمان با آن، یک صندوق سرمایه اختصاصی نیز با عنوان «سرمایه حمایت از صنایع دفاعی» در نظر گرفته شده که رقم کلانی نزدیک به ۶ میلیارد دلار سرمایه در آن متمرکز خواهد شد و این میزان بودجه و سرمایه گذاری در صنایع دفاعی در جمهوری ترکیه، تاکنون سابقه نداشته است.

صنایع دفاعی ترکیه در سال ۱۴۰۲ علاوه بر تداوم ساخت پهپادهای نظامی در حوزه صنایع موشکی، ماهواره، تانک و انواع خودروهای زرهی و سلاح‌های انفرادی، پروژه‌های جدیدی را آغاز کردند.

در سال ۱۴۰۲ ترکیه صادرات پهپاد بیرقدار به اوکراین را ادامه داد و اعلام شد که به زودی کارخانه مشترک تولید پهپاد مزبور در خاک اوکراین احداث خواهد شد. مقامات روسیه نیز متقابلاً اعلام کردند که مرکز تولیدی مزبور به طور طبیعی کانون اهداف حملات هوایی آنها خواهد بود و به نظر می‌رسد که ترکیه در این مورد دست به عصا حرکت می‌کند.

در سال ۱۴۰۲ قراردادهایی برای صادرات پهپاد با مقامات پاکستان، جمهوری آذربایجان، قطر، لهستان، اوکراین، سومالی، مالی، مراکش، قرقیزستان، ترکمنستان و عمان امضا شده است. مقامات ترکیه بارها اعلام کرده‌اند که این پهپادها تماماً توسط مهندسین داخلی طراحی و تولید شده اما پس از موافقت ترکیه با عضویت سوئد در ناتو، اعلام شد که کانادا، تحریم‌های نظامی را لغو کرده و موانع صادرات برخی قطعات حساس پهپادی به ترکیه، از میان برداشته شده است! اعلام این خبر نشان دهنده این است که در سال ۱۴۰۲ نیز به روال سابق، برخی از قطعات مهم برای تولید پهپادهای نظامی ترکیه، از کانادا، انگلیس و کشورهای دیگر وارد شده است.

ترکیه و آزمایش جنگنده ملی در سال ۱۴۰۲

نخستین هواپیمای جنگنده نسل پنجم ترکیه با نام کاآن یا قاآن (KAAN)، در اسفند ماه سال ۱۴۰۲ آزمایش شد. ترکیه اعلام کرده که ساخت این هواپیما، نقطه عطفی در خودکفایی این کشور در صنایع دفاعی است. موتور جنگنده قاآن توسط شکرت آمریکایی جنرال الکتریک ساخته شده و برای ساخت قطعات دیگر قطعات حساس الکترونیکی آن نیز از کشورهای دیگر کمک گرفته شده اما در تبلیغات رسمی دولت ترکیه به این موارد اشاره نشده و رونمایی از جنگنده مزبور در آستانه انتخابات شهرداری‌ها، از نکاتی است که توجه تحلیلگران سیاسی ترکیه را به سوی خود جلب کرده است.

تلاش برای قدرت نمایی در دریا

ترکیه در سال ۱۴۰۲ از آغاز پروژه ملی تولید نخستین ناوشکن ملی خود به نام TF-۲۰۰۰ رونمایی کرد. قرار است این ناوشکن ۱۴۹ متری ترکیه تا ۳ سال دیگر به بهره برداری برسد. در همین حال، مقامات آنکارا اعلام کرده‌اند که بخشی از پروژه تولید زیردریایی ملی نیز به پایان رسیده است. به روال پروژه‌های قبلی، آنکارا به دنبال این است که دستاوردهای خود رد صنایع دفاعی دریایی را نیز به عنوان محصول کاملاً ملی و بومی معرفی کند اما در این بخش نیز، کمک‌هایی از مهندسین و متخصصین اسپانیایی و ایتالیایی گرفته شده است.

ترکیه، قدرت سخت، صنایع دفاعی و سیاست نمایشگاهی

اگر چه ترکیه اعلام کرده که یکی از مهمترین اهداف، دستیابی به توان صادرات در صنایع دفاعی بخش نیروی دریایی است، اما شواهد نشان می‌دهد که دستیابی به منابع نفت و گاز دریای مدیترانه و تبدیل شدن به یک قدرت دریایی توانمند در شرق مدیترانه، از اهداف اصلی ترکیه در این حوزه است.

کد خبر 6057159

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • Farhad US ۲۲:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۳
      7 10
      حالا این همه تعریف و تمجید از ترکها برای چیست ؟
    • NP IR ۰۲:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۴
      نمی تونه فقط صادرات باشه بلکه اهداف بلندپروازی های دیگری هم می باشد . ترکیه به بالا رفتن سطح قدرت در منطقه فکر می کنه و حتی شده تولید مشترک با کشورهای دیگر . اما چرا در اوکراین !! نکنه غربی ها اروپایی ها به ترکیه پیشنهاد دادند که در اوکراین باشه برای حمایت اوکراین در حال و آینده مقابل روسیه .
      • امیر IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۴
        2 14
        اوکراین سازنده موتورهای توربوجت و توربوپراپ نظامی و غیر نظامی است. ترکیه هم نیاز به چنین موتورهایی داره. مثلا پهباد غول پیکر ترکیه ای آکینچی با موتورهای توربوپراپ اوکراینی تولید میشه.
    • NP IR ۰۲:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۴
      8 15
      ترکیه قابل پیش بینی نیست مخصوصا هر قدمی که به کشور خود پشت پرده بر میداره .
    • آرش IR ۰۸:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۴
      74 42
      دم اردوغان گرم، الکی نیست دارای اقبال بالای هشتاد درصدی بین مردم ترکیه و همه ترک زبانان دنیاست اول به فکر مردمشه ، دوم و سوم هم باز به فکر مردم و کشورشه. چیزی که آرزوی ماست
      • علی IR ۱۹:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۴
        140 4
        اردغان وسط باز اعظم از یک سمت میاد همایش های ملی بزرگ‌ در حمایت از فلسطین میزاره که یه دونه پرچم فلسطین بیشتر اون وسط نیست از اونور در ایام جنگ هفتاد درصد مواد غذایی اسرائیلو تامین میکنه و نفت آذربایجانو از خاکش عبور میده تا خوراک پتروشیمی و جنگنده های اسرائیل تامین بشه . حجم منافق بودن بی سابقست .
      • یعقوب IR ۰۱:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۵
        ترک اردوغانی جایی در ایران نخواهد داشت.
      • IR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۷
        20 10
        شردوغان ونوکران بی هویتش درمقابل ایران و دوستان ایران هیچی نیستن وباچندده هاکامنت مغرضانه در فضای مجازی چیزی تغییرنخواهدکرد.
    • IR ۱۲:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۴
      20 6
      ترکیه هرچی ساخته قطعات و سازنده آن آمریکا واروپا و وارداتی بوده است ساخت خودش نبوده اما ایران درتحریم ابر قدرت شده ترکیه هرچی بسازه وبفروشه اندازه ایران نه نفت وگاز و میعانات گازی داره و نه مواد وسنگهای معدنی داره ما چهارمین کشور دارنده لیتیوم درجهان هستیم وترکیه نمی‌تواند ایران را پشت سر گذارد
    • اکبر IR ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۴
      12 6
      ترکیه فقط مونتاژ کننده تسلیحات است که از شرکتهای اروپایی وعمدتا امریکابی میاورد با امریکا روابط تیره شود قادر به ساخت مسلسل سبک هم نیست واین سلاحهای که دارد قادر به استفاده وتهیه قطعه های ان نیست سل
    • علی US ۱۶:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۴
      31 48
      جدیدا پ ک ک قویترین پهباد ترکیه که بریقدار هست تو آسمان اقلیم کردستان ساقط کرد، دیگه این پهباد مثل سابق اهمیت نداره
      • IR ۱۴:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۷
        32 10
        رژیم فاشیستی ترکیه عاقبت خوبی ندارد.
      • IR ۱۹:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۳
        4 19
        پهپاد شاهد ۱۲۹ هم توسط پاکستان سال ۱۳۹۷ سرنگون شد اگه به یاد داشته باشید که دارید و انکار میکنید
      • وحید IR ۱۹:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
        1 0
        نه بابا دروغ میگیا
    • مسافر IR ۱۹:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۴
      11 23
      قدرت نظامی ترکیه فوق العاده بالاست. اما رو نمیکنه.
      • IR ۱۵:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۸
        17 10
        قدرت تخیل وتوهم پان ترک هاخیلی بالاست وروکردن.
    • IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۴
      32 4
      ایران باید متمرکز بر فعالیتهای توسعه نظامی خودش باشد که در صدر آن تولید یک موتور توربوفن سنگین بر پایه ی موتور اف ۱۰۰ یا اف ۱۱۰ جنگنده های نسل ۴ امریکا ، اف ۱۵ یا ۱۶ ، یا موتور جنگنده های سوخو ای ال ۳۱ و ای ال ۴۱ روسیه . همچنین توسعه صنایع نیمه هادی و میکرو الکترونیک باید در صدر برنامه های صنعتی ای
    • امیر IR ۱۷:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۵
      10 23
      یاشاسین آتا اردوغان
    • نادر ۱۲:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۵
      1 0
      خوب ازمهندسین ایتالیایی اسپانیایی استفاده کنه مگه آمریکا نمیکنه اصلا چیزی با اسم آمریکایی واقعی هست قرن بیست و یک داره تموم میشه ها